Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
5 sztuk jajka
500 g mięso mielone
1/2 sztuki cebula
4 łyżki olej rzepakowy
500 g brokuł
1 sztuka cebula czerwona
150 g mąka
+ 1 łyżka10 g masło
2 łyżki chrzan
tarty1 łyżka śmietana
18%1 łyżka sok z cytryny
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- 4 jajka gotuj przez 5 minut. Przestudź, obierz ze skorupek i oprósz mąką. 1/2 cebuli posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Mięso połącz z cebulą, surowym jajkiem i przyprawami. Porcje mięsa połóż na 4 kawałkach folii spożywczej. Na każdej ułóż jajko i oblep je mięsem. Zawiń folię i włóż klopsy do lodówki.
- 150 g mąki wymieszaj ze 100 ml ciepłej wody. Dodaj sól, roztopione masło, wyrób ciasto i odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na porcje, rozwałkuj na papierze do pieczenia i usmaż na suchej patelni.
- Brokuł ugotuj na parze. Wystudź. Czerwoną cebulę posiekaj, zalej sokiem z cytryny, dodaj 1 łyżkę oleju, zalej brokuły. Chrzan wymieszaj ze śmietaną, odstaw.
- Klopsy wyjmij z folii, panieruj i zrumień na rozgrzanym oleju. Piecz 20 minut w 180 st. C. Podawaj z plackami, sosem i brokułami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia