Dzisiaj jest: Wtorek, 04.08.2020 Imieniny: Dominika i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Jajka po szkocku z plackami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jajka po szkocku z plackami to przepis na oryginalne danie. Placki można przygotować wcześniej i odgrzać je w piekarniku przed podaniem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 5 sztuk  jajka
  • 500 g  mięso mielone
  • 1/2 sztuki  cebula
  • 4 łyżki  olej rzepakowy
  • 500 g  brokuł
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 150 g  mąka
    + 1 łyżka
  • 10 g  masło
  • 2 łyżki  chrzan
    tarty
  • 1 łyżka  śmietana
    18%
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. 4 jajka gotuj przez 5 minut. Przestudź, obierz ze skorupek i oprósz mąką. 1/2 cebuli posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  2. Mięso połącz z cebulą, surowym jajkiem i przyprawami. Porcje mięsa połóż na 4 kawałkach folii spożywczej. Na każdej ułóż jajko i oblep je mięsem. Zawiń folię i włóż klopsy do lodówki.
  3. 150 g mąki wymieszaj ze 100 ml ciepłej wody. Dodaj sól, roztopione masło, wyrób ciasto i odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na porcje, rozwałkuj na papierze do pieczenia i usmaż na suchej patelni.
  4. Brokuł ugotuj na parze. Wystudź. Czerwoną cebulę posiekaj, zalej sokiem z cytryny, dodaj 1 łyżkę oleju, zalej brokuły. Chrzan wymieszaj ze śmietaną, odstaw.
  5. Klopsy wyjmij z folii, panieruj i zrumień na rozgrzanym oleju. Piecz 20 minut w 180 st. C. Podawaj z plackami, sosem i brokułami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Zobacz więcej na temat:

jajkaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE