Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 plastry szynki
4 sztuki jajka
400 g pomidorów całych w puszce
1 sztuka płaska łyżka masła
sól
pieprz
1 szczypta cukru
250 g mozzarelli
8 sztuk kromek chleba tostowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
- 4 płaskie naczynia żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno każdego wyłóż porcję pomidorów razem z zalewą, rozgnieć je widelcem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
- Na pomidorach ułóż po plasterku szynki, a na środek wbij jajko. Mozzarellę odsącz z zalewy, pokrój w kostkę i połóż na szynce wokół jajka. Zapiekaj 12-15 minut, aż jajko się zetnie, a ser przyrumieni.
- Pod koniec pieczenia włóż do piekarnika pokrojone w cienkie prostokąty grzanki chleba tostowego.
Źródło przepisu: Moje smaki życia