Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 sztuka kaczka (1,5 kg)
- Marynata
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2-3 sztuki gałązki świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
- Farsz
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki śmietany 30%
- 100 g suszonej żurawiny
- 60 g obranych pistacji
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Najpierw wyluzuj kaczkę - uważaj przy tym by nie przebić mięsa i skóry. Odetnij kuper i postaw kaczkę na blacie stroną kupra do góry. Ostrym nożem oddzielaj mięso ze skórą od kości. Oddzielanie wykonuj ruchem okrężnym, stopniowo schodząc w dół, aż dojdziesz do skrzydełek i nóżek.
- Skrzydełka i udka wyłam ręką, a następnie także odetnij od kości. Na końcu wyjmij ze środka kaczki korpus. Teraz wytrybuj udka, oddzielając je nożem od kości, a skrzydełka odetnij, ale nie bezpośrednio przy skórze, by nie powstały dziury.
- Przygotuj farsz. Piersi przepuść dwukrotnie przez drobne oczka w maszynce. Masę wymieszaj z jajkiem, posiekaną pietruszką, żurawiną, śmietaną i pistacjami. Dopraw całość solą oraz pieprzem i ewentualnie zagęść bułką tartą, jeżeli farsz jest zbyt rzadki.
- Kaczkę rozłóż skórą do dołu, posyp solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na płacie mięsa łopatką rozłóż warstwę farszu i obwiąż sznurkiem.
- W miseczce rozgnieć ząbki czosnku i połącz z musztardą, miodem, rozmarynem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Kaczkę dobrze natrzyj przygotowaną marynatą i piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewaj mięso powstałym sosem.
Źródło przepisu: moje smaki życia