Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka kaczka
ok. 2kg2 łyżki masło
4 sztuki pomarańcze
2 łyżki miód
2 sztuki goździki
50 ml wino białe słodkie
sól
do smakupieprz biały
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaczkę oczyść, opłucz i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem i odstaw na 2 godziny.
- Jedną pomarańczę wyszoruj, przekrój na pół i z jednej połówki zdejmij skórkę. Skórkę oczyść z białej warstwy i pokrój w słupki. Tak przygotowaną skórkę wrzuć na 5 minut do wrzątku, po czym odsącz.
- Z obranej połówki pomarańczy wyciśnij sok. Drugą połówkę pokrój w plastry. Pozostałe pomarańcze obierz ze skórki i również pokrój. Do pomarańczy dodaj miód, rozgniecione goździki oraz wino. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Kaczkę zrumień na maśle. Napełnij odsączonymi pomarańczami, skórę zepnij wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę ułóż w brytfannie, polej sokiem i sosem z pomarańczy. Piecz 2 godziny w 180 st. C, od czasu do czasu polewając powstałym sokiem.
- Na 15 minut przed końcem pieczenia obłóż kaczkę plastrami pomarańczy i posyp skórką. Gotową kaczkę podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Poradnik domowy