Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka kaczka
500 ml soku pomarańczowego
100 g żurawiny lub rodzynek
2 sztuki marchewki
2 sztuki pietruszki
1/2 sztuki selera
3 łyżeczki musztardy
1 łyżka miodu
100 g chleba razowego
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 sztuki liście laurowe
3-4 sztuki ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
4 sztuki posiekane ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj kaczkę. Zalej mięso sokiem pomarańczowym i obsyp żurawiną. Wstaw do lodówki na całą dobę, co jakiś czas odwracając kaczkę.
- Marchew, seler oraz pietruszkę obierz i pokrój na 5 cm kawałki. Olej wymieszaj z musztardą, miodem, przyprawą do piernika, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną bejcę wymieszaj z pokrojonymi warzywami. Następnie rozłóż warzywa na blasze i odstaw.
- Kaczkę odsącz z marynaty, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 60 minut na każdy kilogram wagi. Warzywa wstaw na oddzielną półkę w piekarniku i piecz 60 minut.
- Pozostałą marynatę z żurawiną wlej do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez 30 minut. Gdy żurawina zmięknie dodaj pokruszony chleb razowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotową kaczkę podawaj z pieczonymi warzywami i sosem żurawinowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka