Dzisiaj jest: Niedziela, 07.06.2020 Imieniny: Roberta i Wiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Kaczka w warzywach z sosem żurawinowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka kaczka
  • 500 ml  soku pomarańczowego
  • 100 g  żurawiny lub rodzynek
  • 2 sztuki marchewki
  • 2 sztuki pietruszki
  • 1/2 sztuki selera
  • 3 łyżeczki  musztardy
  • 1 łyżka  miodu
  • 100 g  chleba razowego
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy do pierników
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 3-4 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka  majeranku
  • 4 sztuki posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki  oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. W misce wymieszaj sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj kaczkę. Zalej mięso sokiem pomarańczowym i obsyp żurawiną. Wstaw do lodówki na całą dobę, co jakiś czas odwracając kaczkę.
  2. Marchew, seler oraz pietruszkę obierz i pokrój na 5 cm kawałki. Olej wymieszaj z musztardą, miodem, przyprawą do piernika, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną bejcę wymieszaj z pokrojonymi warzywami. Następnie rozłóż warzywa na blasze i odstaw.
  3. Kaczkę odsącz z marynaty, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 60 minut na każdy kilogram wagi. Warzywa wstaw na oddzielną półkę w piekarniku i piecz 60 minut.
  4. Pozostałą marynatę z żurawiną wlej do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez 30 minut. Gdy żurawina zmięknie dodaj pokruszony chleb razowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Gotową kaczkę podawaj z pieczonymi warzywami i sosem żurawinowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE