Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki kaczka
piersi1 szczypta cynamon
1 szczypta goździki
mielone1 szczypta anyż (przyprawa)
olej
do smażeniakolendra
do dekoracji, świeża200 g ryż
ugotowanysól
do smaku
- Sos:
3 łyżki sos sojowy
2 łyżki sos chili
2 łyżki miód
2 łyżki ocet ryżowy
1 sztuka ananas
mały1 sztuka chili papryczka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kaczki opłucz, oczyść. Skórę ponacinaj w kratkę i oprósz mięso z obu stron solą. Skórkę dodatkowo natrzyj przyprawami i ostaw na 60 minut.
- Na patelni rozgrzej olej, po czym usmaż na nim z każdej strony marynowane piersi kaczki. Następnie włóż do formy i piecz przez 8 minut w 180 st. C.
- W garnku wymieszaj sosy sojowy i chili z miodem oraz octem ryżowym. Dodaj 3 łyżki wody i zagotuj. Ananas umyj i pokrój na kawałki. Papryczkę chili oczyść z ziaren i drobno posiekaj. Na koniec do sosu wlej tłuszcz z patelni po pieczonych piersiach kaczki. Dodaj ananas i papryczkę chili. Całość podgrzewaj przez chwilę.
- Usmażone mięso odstaw w ciepłe miejsce. Po kilku chwilach pokrój kaczkę w plasterki, zalej sosem i podawaj z ryżem udekorowanym kolendrą.
Źródło przepisu: Smacznego!