Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki kacze piersi ze skórką
- 2 sztuki twarde gruszki
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- sól
- natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaczkę natnij w kratkę od strony skórki. Natrzyj solą i smaż na rozgrzanej patelni skórką do dołu przez 20 minut. Wylej wytopiony tłuszcz i smaż kaczkę z drugiej strony przez 4 minuty. Zdejmij mięso z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Gruszki obierz, pokrój w cienkie cząstki i podsmaż je na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj wymieszany z mąką sok jabłkowy. Dopraw zielonym pieprzem i gotuj przez 5 minut.
- Tak przygotowaną kaczkę podawaj pokrojoną w plastry z kawałkami gruszek, polaną sosem i posypaną posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki życia