Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
2 sztuki piersi kaczki ze skórą
2 łyżki oleju
2 plastry ananasa
2 sztuki mandarynki
1 sztuka pomarańcza
1 sztuka kwaskowe jabłko
3 łyżeczki żurawiny kandyzowanej
majeranek
sól
pieprz
- Sos
100 ml czerwonego wina wytrawnego
150 ml soku z pomarańczy
1 sztuka mały słoik żurawiny do mięs
1 łyżka miodu
świeżo starty imbir
3/4 łyżeczki rozgniecionych goździków
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
świeżo zmielony pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi kaczki umyj, osusz, ponacinaj skórkę na krzyż aż do mięsa. Następnie natrzyj mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Wstaw na chwilę do lodówki.
- Mandarynki i pomarańcze obierz i pokrój w plastry. Jabłka pokrój w ósemki. Krążki ananasa pokrój na ćwiartki.
- Na rozgrzanym oleju połóż skórą do dołu kaczkę i smaż 4-5 minut na średnim ogniu, aż skórka się zezłoci. Odwróć i smaż jeszcze 2 minuty.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlej 2-3 łyżki tłuszczu ze smażenia mięsa. Włóż piersi kaczki, owoce i żurawinę. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
- Sos: Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlej wino i sok z pomarańczy. Dodaj resztę składników i duś, aż sos zgęstnieje.
- Mięso wyjmij, połóż na desce i przykryj na 2-3 minuty folią aluminiową. Następnie pokrój kaczkę ostrym nożem w cienkie, ukośne plasterki. Podawaj z owocami i sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka