Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki piersi kaczki ze skórą
- 2 łyżki oleju
- 2 plastry ananasa
- 2 sztuki mandarynki
- 1 sztuka pomarańcza
- 1 sztuka kwaskowe jabłko
- 3 łyżeczki żurawiny kandyzowanej
- majeranek
- sól
- pieprz
- Sos
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 150 ml soku z pomarańczy
- 1 sztuka mały słoik żurawiny do mięs
- 1 łyżka miodu
- świeżo starty imbir
- 3/4 łyżeczki rozgniecionych goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- świeżo zmielony pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi kaczki umyj, osusz, ponacinaj skórkę na krzyż aż do mięsa. Następnie natrzyj mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Wstaw na chwilę do lodówki.
- Mandarynki i pomarańcze obierz i pokrój w plastry. Jabłka pokrój w ósemki. Krążki ananasa pokrój na ćwiartki.
- Na rozgrzanym oleju połóż skórą do dołu kaczkę i smaż 4-5 minut na średnim ogniu, aż skórka się zezłoci. Odwróć i smaż jeszcze 2 minuty.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlej 2-3 łyżki tłuszczu ze smażenia mięsa. Włóż piersi kaczki, owoce i żurawinę. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
- Sos: Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlej wino i sok z pomarańczy. Dodaj resztę składników i duś, aż sos zgęstnieje.
- Mięso wyjmij, połóż na desce i przykryj na 2-3 minuty folią aluminiową. Następnie pokrój kaczkę ostrym nożem w cienkie, ukośne plasterki. Podawaj z owocami i sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka