Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kaczka z sosem korzennym i owocami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki piersi kaczki ze skórą
  • 2 łyżki  oleju
  • 2 plastry  ananasa
  • 2 sztuki mandarynki
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 sztuka kwaskowe jabłko
  • 3 łyżeczki  żurawiny kandyzowanej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
    Sos
  • 100 ml  czerwonego wina wytrawnego
  • 150 ml  soku z pomarańczy
  • 1 sztuka mały słoik żurawiny do mięs
  • 1 łyżka  miodu
  • świeżo starty imbir
  • 3/4 łyżeczki  rozgniecionych goździków
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu w proszku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Piersi kaczki umyj, osusz, ponacinaj skórkę na krzyż aż do mięsa. Następnie natrzyj mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Wstaw na chwilę do lodówki.
  2. Mandarynki i pomarańcze obierz i pokrój w plastry. Jabłka pokrój w ósemki. Krążki ananasa pokrój na ćwiartki.
  3. Na rozgrzanym oleju połóż skórą do dołu kaczkę i smaż 4-5 minut na średnim ogniu, aż skórka się zezłoci. Odwróć i smaż jeszcze 2 minuty.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wlej 2-3 łyżki tłuszczu ze smażenia mięsa. Włóż piersi kaczki, owoce i żurawinę. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
  5. Sos: Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlej wino i sok z pomarańczy. Dodaj resztę składników i duś, aż sos zgęstnieje.
  6. Mięso wyjmij, połóż na desce i przykryj na 2-3 minuty folią aluminiową. Następnie pokrój kaczkę ostrym nożem w cienkie, ukośne plasterki. Podawaj z owocami i sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE