Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:


1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 liście kapusta włoska
duże
300 g mięso mielone
wieprzowo-wołowe
1 sztuka marchew
średnia
2 ząbki czosnek
1 sztuka cebula
średnia
1 puszka pomidory
bez skórki
bazylia
do smaku
oregano
do smaku
majeranek
do smaku
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z liści wytnij grube nerwy, sparz je i odłóż, żeby ostygły. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj marchew, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i wyrób na gładką masę.
- Na folii aluminiowej ułóż liście kapusty tak, aby na siebie nachodziły. Na nich rozsmaruj masę mięsną i zwiń liście formując roladę.
- Owiń roladę folią aluminiową i włóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj przez 60 minut na małym ogniu.
- Z pomidorów, bazylii, oregano oraz ząbka czosnku przygotuj sos pomidorowy. Gotową roladę podawaj z sosem i gotowanymi ziemniakami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!