Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
5 plastrów karkówki
250 ml rosołu
3 ząbki czosnku
2 sztuki duże cebule
1/2 sztuki selera
5 sztuk marchewek
1 sztuka pietruszka
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 sztuka liść laurowy
2 sztuki ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
3 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Plastry karkówki podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przełóż mięso do garnka.
- Marchewki, selera i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zeszklij drobno pokrojne cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj starte warzywa. Chwilę podsmaż.
- Warzywa wyłóż na ułożone w garnku mięso. Podlej bulionem wymieszanym z winem i koncentratem pomidorowym. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!