Dzisiaj jest: Piątek, 20.05.2022 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Karczek z jarzynami na winie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 5 plastrów  karkówki
  • 250 ml  rosołu
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki duże cebule
  • 1/2 sztuki selera
  • 5 sztuk marchewek
  • 1 sztuka pietruszka
  • 250 ml  czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Plastry karkówki podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przełóż mięso do garnka.
  2. Marchewki, selera i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zeszklij drobno pokrojne cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj starte warzywa. Chwilę podsmaż.
  3. Warzywa wyłóż na ułożone w garnku mięso. Podlej bulionem wymieszanym z winem i koncentratem pomidorowym. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie podawaj z ryżem.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE