Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 5 plastrów karkówki
- 250 ml rosołu
- 3 ząbki czosnku
- 2 sztuki duże cebule
- 1/2 sztuki selera
- 5 sztuk marchewek
- 1 sztuka pietruszka
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 sztuka liść laurowy
- 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Plastry karkówki podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przełóż mięso do garnka.
- Marchewki, selera i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zeszklij drobno pokrojne cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj starte warzywa. Chwilę podsmaż.
- Warzywa wyłóż na ułożone w garnku mięso. Podlej bulionem wymieszanym z winem i koncentratem pomidorowym. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!