Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 kg schabu karkowego
125 g kaszy gryczanej
150 g mrożonych warzyw (groch, seler, kukurydza, marchew,
pietruszka)
1 sztuka duże jajko
2 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i wytnij w nim kieszeń. Natrzyj schab solą, pieprzem oraz obranym i posiekanym czosnkiem.
- Kaszę ugotuj na sypko.
- Warzywa lekko obgotuj we wrzątku, osącz i wymieszaj z kaszą oraz rozkłóconym jajkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem napełnij kieszeń w mięsie, zepnij brzegi wykałaczkami.
- Mięso ułóż w brytfannie, podlej odrobiną oleju i piecz pod przykryciem przez 90 minut w 200 st. C, od czasu do czasu podlewając odrobiną wody.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia