Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka cebula
1 sztuka marchew
1/4 sztuki seler korzeniowy
1 kg karkówka
olej
do smażenia1 łyżeczka imbir
mielony1 łyżeczka kminek
mielony4 ziarenka ziele angielskie
4 ziarenka pieprz czarny
150 ml piwo pszeniczne
50 g piernik
starty1 kromka pieczywo
czerstwe500 ml mleko
120 g masło
1 szczypta gałka muszkatołowa
mielona200 g kasza manna
2 sztuki żółtko z jajka
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchew i seler obierz i pokrój w kostkę. Karkówkę umyj, osusz i pokrój na 4 kotlety. Brzegi każdego kotleta ponacinaj i oprósz solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim mięso. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu podsmaż warzywa. Dopraw kminkiem, imbirem, zielem angielskim oraz pieprzem. Podsmaż.
- Do zawartości patelni dołóż karkówkę. Całość podlej piwem i duś do miękkości, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby do mięsa i warzyw dolej wodę.
- W garnku zagotuj mleko. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Do gorącego mleka dosyp 150 g kaszy manny oraz gałkę muszkatołową. Składniki gotuj, mieszając, aż kasza zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudź.
- Do przestudzonej kaszy dodaj żółtka, dopraw solą i wymieszaj. Za pomocą 2 łyżek uformuj z masy niewielkie kluski.
- Kluski gotuj w osolonej wodzie przez 8 minut. Następnie wyjmij je z garnka i odstaw do ocieknięcia. Miękką karkówkę wyjmij z patelni. Sos zagęść startym piernikiem i chlebem. Podawaj z mięsem i kluskami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku