Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
500 g odtłuszczonej łopatki wieprzowej
200 g pieczarek
1 sztuka cebula
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masło do smażenia
olej do smażenia
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
200 g kaszy gryczanej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę i oprósz solą oraz pieprzem. Smaż na łyżce rozgrzanego oleju, aż mięso będzie rumiane.
- Pieczarki oczyść, umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Podsmaż je na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią, a sos odparuje.
- Następnie dodaj pieczarki do mięsa, podlej odrobiną wody i duś razem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaj odrobinę papryki i majeranek.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/3 szklanki zimnej wody i wlej do sosu.
- Gotowy gulasz podawaj z ugotowaną na sypko kaszą.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia