Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kasza z wątróbką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z dodatkiem zielonej sałaty, polanej śmietaną lub sosem jogurtowym lub z niezbyt pikantną, sezonową surówką.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  borowiki
    suszone
  • mleko
    z wodą, pół na pół, do namoczenia grzybów
  • 1 szklanka  kasza perłowa
  • 2 szklanki  wywar z grzybów
  • 35 dag  wątróbka drobiowa
  • 2 sztuki  cebula
  • 1 szklanka  śmietana
  • tłuszcz
    dp wysmarowania formy
  • bułka tarta
    do wysmarowania formy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • przyprawa ziołowa
    do smaku
  • oliwa
    lub olej
  • 2 sztuki  żółtko z jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Namoczone wcześniej w mieszance mleka i wody grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły.
  2. Miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową, wywar uzupełniamy do 2 szklanek, lekko solimy, sypiemy kaszę, zagotowujemy i, często mieszając, gotujemy, aż cały płyn wsiąknie w ziarenka.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, zdejmujemy z patelni.
  4. Uzupełniamy ilość tłuszczu i smażymy pokrojoną w mniejsze kawałki wątróbkę, rumieniąc ze wszystkich stron.
  5. Do wątróbki dodajemy cebulę i, przez około 5 minut całość zasmażamy, oprószamy solą, pieprzem, szczyptą ulubionych ziół.
  6. Miękką, sypką kaszę łączymy z wątróbką, gdy trzeba, jeszcze doprawiamy, wykładamy do przygotowanego naczynia do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię.
  7. Śmietanę lekko ubijamy z żółtkami, zalewamy kaszę, wstawiamy na około 25 minut do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika.
  8. Potrawa jest gotowa, gdy wierzch lekko się zrumieni.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE