Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki borowiki
suszone - mleko
z wodą, pół na pół, do namoczenia grzybów - 1 szklanka kasza perłowa
- 2 szklanki wywar z grzybów
- 35 dag wątróbka drobiowa
- 2 sztuki cebula
- 1 szklanka śmietana
- tłuszcz
dp wysmarowania formy - bułka tarta
do wysmarowania formy - sól
do smaku - pieprz
do smaku - przyprawa ziołowa
do smaku - oliwa
lub olej - 2 sztuki żółtko z jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Namoczone wcześniej w mieszance mleka i wody grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły.
- Miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową, wywar uzupełniamy do 2 szklanek, lekko solimy, sypiemy kaszę, zagotowujemy i, często mieszając, gotujemy, aż cały płyn wsiąknie w ziarenka.
- Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, zdejmujemy z patelni.
- Uzupełniamy ilość tłuszczu i smażymy pokrojoną w mniejsze kawałki wątróbkę, rumieniąc ze wszystkich stron.
- Do wątróbki dodajemy cebulę i, przez około 5 minut całość zasmażamy, oprószamy solą, pieprzem, szczyptą ulubionych ziół.
- Miękką, sypką kaszę łączymy z wątróbką, gdy trzeba, jeszcze doprawiamy, wykładamy do przygotowanego naczynia do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię.
- Śmietanę lekko ubijamy z żółtkami, zalewamy kaszę, wstawiamy na około 25 minut do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika.
- Potrawa jest gotowa, gdy wierzch lekko się zrumieni.