Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 szklanka kasza perłowa
sucha5 sztuk borowiki
suszone lub szklanka rozdrobnionych grzybów mieszanych1 sztuka pierś kurczaka
gotowana lub pieczona, pozbawiona skóry1 puszka groszek konserwowy
1 szklanka mleko
1 szklanka śmietana
sól
do smakupieprz
do smakunatka pietruszki
do smakutłuszcz
do wysmarowania formybułka tarta
do posypania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- W mleku z dodatkiem wody pół na pół moczymy grzyby przez 30 minut, następnie gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
- Cedzimy na sicie.
- Wywar z grzybów uzupełniamy wodą do 3 szklanek, stawiamy na ogniu.
- Do gorącego sypiemy kasze i gotujemy, często mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ziarenka.
- Kurczaka i miękkie grzyby kroimy w cienkie paseczki.
- Groszek odsączamy.
- Kaszę łączymy z grzybami, mięsem i groszkiem, doprawiamy do smaku, dodajemy zieleninę i przekładamy do przygotowanej formy.
- Powierzchnię wyrównujemy, zalewamy lekko spienioną śmietaną i od razu wstawiamy na 20-25 minut do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika.