Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 szklanka kasza perłowa
sucha2 szklanki rosół
1 łyżeczka przyprawa warzywna
25 dag mięso mielone
2 łyżki koncentrat pomidorowy
2 łyżki keczup
pikantnytłuszcz
do posmarowania cebuli i mięsa3 sztuki pomidory
masło
mrożone, kilka wiórków2 sztuki cebula
tłuszcz
do wysmarowania formypieprz
do smakusól
do smakubułka tarta
do posypania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na gorący rosół z dodatkiem przyprawy sypiemy kaszę, mieszamy, gotujemy na niewielkim ogniu, aż płyn wsiąknie, przykrywamy, trzymamy w cieple.
- Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodajemy mięso i, często mieszając, zasmażamy, aż składniki lekko się zrumienią.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy- masa powinna mieć zdecydowany, lekko pikantny smak.
- Masę łączymy z kaszą, całość wykładamy do obficie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do zapiekania, powierzchnię wyrównujemy.
- Na wierzchu rozkładamy dość grube plastry świeżych pomidorów (wcześniej obranych ze skórki), posypujemy wiórkami masła i od razu wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut (czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy).