Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g mięso mielone
wołowe - 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka jogurt grecki
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 pęczki natka pietruszki
- 1 sztuka jajka
- 5 łyżek bułka tarta
- olej
do smażenia - 50 g ser feta
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę do mięsa razem z drobno posiekanym czosnkiem, 1 łyżką jogurtu greckiego oraz 1 łyżką koncentratu pomidorowego. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Dodaj 50 g pokruszonej fety. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Do masy mięsnej dodaj 1 jajko i dosyp tyle bułki tartej by masa była bardziej zwarta. Wyrób wszystko na jednolitą masę. Z uzyskanej masy formuj placuszki. Na środek każdego placka nałóż łyżeczkę farszu serowego.
- Wilgotnymi dłońmi sklej brzegi masy mięsnej formując z niej kotlecik. Kontynuuj do wyczerpania składników. Tak przygotowane kotlety obsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku