Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 7 osób
Składniki
- Ciasto
50 dag mąki
15 dag masła
15 dag gęstej śmietany 18%
2 sztuki jajka
4 łyżki cukru
2.5 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
- Farsz
80 dag drobno posiekanej baraniny
10 dag grubo mielonej słoniny
10 dag posiekanej cebuli
sól
pieprz
cukier
woda
- Dodatkowo
1 sztuka jajko
gruba sól morska
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę, masło, śmietanę, jajka, cukier, drożdże i sól wrzuć do miski i zagnieć elastyczne ciasto. Następnie podziel je na 14 części. Każdą rozwałkuj na duży placek.
- Baraninę wymieszaj ze słoniną i cebulą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Na rozwałkowane placki nakładaj po 2 czubate łyżki farszu z baraniny. Składaj placki na pół i sklejaj brzegi. Gotowe pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie posmaruj pierogi rozkłóconym jajkiem i posyp grubą solą morską. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy