Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk kiełbas z szynki (40 dag)
- 2 sztuki czerwone papryki
- 2 sztuki zielone papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 sztuki czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasy pokrój w grubsze plastry. Wszystkie papryki przekrój, usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój na większe kawałki.
- Czerwone cebule oraz czosnek obierz. Następnie cebule posiekaj w piórka, a czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- Na większej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, po czym zrumień na niej czosnek oraz cebulę. Dodaj pokrojone w plasterki kiełbasy oraz papryki, podsmażaj jeszcze chwilę, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie przykryj i duś przez 20 minut. Całość dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
- Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub białego pieczywa.
Źródło przepisu: Smacznego!