Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki kiełbasa śląska
2 sztuki cebula
600 g ziemniaki
350 g kapusta czerwona
szatkowana, wymieszana z tartym jałkiem1 sztuka jabłko
1 łyżka sok z cytryny
2 łyżki olej rzepakowy
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż ziemniaki do garnka, zalej wodą, posól i ugotuj. Cebule obierz, pokrój w piórka. Kiełbaski ponacinaj ostrym nożem.
- Kapustę z jabłkiem przełóż do miski. Dodaj obrane i starte jabłko. Skrop wszystko sokiem z cytryny i 1/2 łyżki oleju. Dopraw pieprzem, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj kiełbaski i smaż wszystko razem.
- Ugotowane i odcedzone ziemniaki rozgnieć. Dodaj łyżkę tłuszczu ze smażenia kiełbasy i dokładnie wymieszaj.
- Kiełbaski podawaj z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty i jabłka.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia