Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
8 sztuk pojedynczych filetów z kurczaka
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany kremówki
8 sztuk połówek brzoskwiń z puszki
2 ząbki czosnku
1 sztuka mały kawałek imbiru
3 łyżki pikantnej konfitury do mięs z brzoskwiń
2-3 łyżki oleju
1-2 łyżki pasty curry
4 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego z torebki
mielona kolendra
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z piersi kurczaka umyj, osusz. Każdy natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Oprósz mięso solą oraz pieprzem. Czosnek i imbir obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zeskrob łyżeczką do herbaty. Konfiturę wymieszaj z czosnkiem i imbirem. Porcje pasty włóż do środka naciętych filetów i rozsmaruj.
- Brzoskwinie odsącz z zalewy, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do kieszonek w mięsie. Brzegi fileta zepnij wykałaczkami i usmaż mięso na rozgrzanym oleju. Gotowe kieszonki zdejmij z patelni i zabezpiecz przez wystygnięciem.
- Na patelnię wlej bulion oraz śmietanę. Dodaj wiórki kokosowe i zagotuj. Gotuj przez 10 minut, a pod koniec gotowania dodaj pastę curry i zagęść sosem pieczeniowym. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kolendrą.
- Kieszonki z brzoskwiniami potnij w plasterki. Ułóż na talerzach. Podawaj z makaronem tagliatelle i sosem kokosowym.
Źródło przepisu: Smacznego!