Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g mąki
60 ml oleju + 1 łyżka
kilka łyżek zimnej wody
4 sztuki jajka
165 g śmietany 18%
2 sztuki pory
1 sztuka czerwona papryka
1 opakowanie szynki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, olej i żółtko. Wymieszaj. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Wylep nim formę do tarty i wstaw do lodówki.
- Pory oczyść, pokrój w plastry. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski razem z szynką. Wszystkie składniki podsmaż na rozgrzanym oleju. Jajka rozkłóć, wymieszaj ze śmietaną i dopraw masę do smaku.
- Schłodzone ciasto podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie wyjmij ciasto, wyłóż na nie warzywa z szynką i zalej masą jajeczną. Piecz 40 minut.
Źródło przepisu: Moje smaki życia