Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 2 sztuki czerstwe bułki
- 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 sztuka cukinia
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 80 g śmietanki 18%
- 3 ząbki czosnku
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka bułki tartej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułki podziel na małe kawałki i zalej ciepłą wodą. Cukinię dokładnie umyj i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Koperek umyj, osusz i posiekaj. Cukinię oraz koperek przełóż do miski. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Czosnek oraz cebulę obierz i posiekaj. Bułki odciśnij. Mięso włóż do osobnej miski. Połącz z bułkami, czosnkiem, cebulą, jajkiem i musztardą.
- Mięsną masę dopraw solą oraz pieprzem, połóż między 2 kawałki folii spożywczej posypane bułką tartą i rozwałkuj na placek o grubości 2 cm.
- Na mięso wyłóż przygotowane nadzienie z cukinii (zostawiając przy brzegach wolne miejsce, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia).
- Mięso z farszem zroluj. Roladę wygładź wilgotnymi dłońmi i przełóż do formy. Podlej wodą i piecz 40 minut w temperaturze 170 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku