Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
500 g fileta z piersi kurczaka
500 g łopatki wieprzowej
8 sztuk jajek
2 sztuki cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 sztuka czerstwa bułka
4 sztuki gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
suszony tymianek
1 opakowanie ciasta francuskiego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pięć jajek ugotuj na twardo. W maszynce zmiel, na sitku o dużych oczkach, pokrojone na kawałki mięso. Dodaj bułkę i cebulę z czosnkiem. Przełóż masę do miski.Wbij 3 jajka, dodaj przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wyrób na jednolitą masę.
- Włóż połowę miesnej masy do formy keksówki o długości 30 cm, następnie ułóż 5 obranych jajek na twardo, wyłóż resztę masy mięsnej i wygładź wierzch. Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C. Wyjmij z formy, by odciekł płyn.
- Formę wyłóż ciastem francuskim, znów włóż klops i zawiń ciasto (z resztek zrób dekorację). Nakłuj w kilku miejscach. Ponownie piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia