Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Klops w cieście francuskim


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Klops w cieście francuskim najlepiej podawać z ulubioną sałatką. Danie można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  filet z kurczaka
  • 500 g  mięso mielone
    łopatka
  • 3 sztuki  jajka
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  masło
  • 1 sztuka  bułka pszenna
    czerstwa
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • tymianek
    suszony, do smaku
  • 1 opakowanie  ciasto francuskie
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Bułkę namocz w 3 łyżkach wody, po czym dokładnie odciśnij. Cebule z czosnkiem obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle.
  2. Filet z kurczaka oczyść i zmiel w maszynce o dużych oczkach. Następnie dodaj do mięsa z kurczaka zmieloną łopatkę, odciśniętą bułkę oraz cebulę z czosnkiem.
  3. Jajka sparz i wbij do mięsa. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i dokładnie wymieszaj. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do masy mięsnej.
  4. Uzyskaną masę mięsną przełóż do formy keksówki. Wierzch wyrównaj. Piecz 30 minut w 200 st. C. Po tym czasie wyjmij podpieczony klops i zostaw do ostygnięcia.
  5. Ciasta rozłóż na stolnicy. Na środku połóż klops i starannie owiń go ciastem. Ciasto nakłuj widelcem. Tak przygotowany klops piecz 30 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE