Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 800 g mięsa wieprzowego mielonego z szynki
- 3 sztuki różyczki brokuła
- 30 g sera żółtego
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 3/4 łyżeczki białej gorczycy
- kawałek gwiazdki anyżu
- 3 łyżki bułki tartej
- tłuszcz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski, przypraw, dodaj jajko oraz bułkę tartą i wymieszaj na jednolitą masę.
- Brokuła blanszuj w osolonej wodzie, odsącz i pokrój na mniejsze kawałki. Ser pokrój w kostkę i razem z brokułem dodaj do mięsa. Wymieszaj.
- Z mięsa uformuj dłońmi klops. Przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem w temperaturze 190 st. C przez 40 minut z włączonym termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu.
Źródło przepisu: przyślij przepis!