Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 opakowanie sera Stary Olęder
1 l bulionu drobiowego
1 sztuka czerstwa kajzerka
1 sztuka duża cebula
4 ząbki czosnku
200 ml mleka
1 sztuka jajko
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki oregano
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 sztuki puszki pomidorów
100 g masła
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę namocz w mleku. Ser pokrój w kostkę. Cebulę z czosnkiem obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę, czosnek oraz tymianek, oregano i natkę pietruszki. Zdejmij z ognia i przestudź.
- Bułkę odciśnij z mleka i dodaj do mięsa razem z jajkiem, solą, pieprzem oraz podsmażonymi cebulą i czosnkiem. Wyrób wszystko na jednolitą masę. Z masy formuj pulpeciki wielkości orzechów włoskich. Do środka każdego włóż po kilka kostek sera. Gotowe pulpeciki obtocz w mące ziemniaczanej i wrzucaj partiami na wrzący bulion. Gotuj przez 5 minut.
- Zmiksuj pomidory z puszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś przez 10 minut.
- Pulpeciki polej sosem pomidorowym i podawaj posypane natką pietruszki.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka