Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 sztuka jajko
1 sztuka kajzerka namoczona w wodzie
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
- Sos
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
200 ml przecieru pomidorowego
200 ml bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
2 sztuki goździki
1 szczypta mielonego cynamonu
1 szczypta ostrej papryki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę odciśnij i z pietruszką dodaj do mięsa. Wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Z powstałej masy formuj klopsiki.
- Sos: Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier oraz przyprawy. Gotuj wszystko przez 5 minut, mieszając. Następnie wlej bulion, zagotuj.
- Do sosu wrzuć klopsiki i gotuj 20 minut. Podawaj z ryżem, posypane natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przyślij przepis