Dzisiaj jest: Piątek, 03.12.2021 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Klopsiki w sosie pomidorowym z kalafiorowym kuskusem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Klopsiki w sosie pomidorowym z kalafiorowym kuskusem to danie smaczne i proste.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki  kalafior
  • 250 g  mięso mielone
  • 3 łyżki  bułka tarta
  • 1 sztuka  jajka
  • 400 g  pomidory
    krojone
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 3 łyżki  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, połowę bułki tartej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób na jednolitą masę i uformuj z niej klopsiki. Obtocz je w pozostałej bułce tartej i usmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Zdejmij na papierowy ręcznik.
  2. W garnku rozgrzej pozostały olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodaj pomidory z zalewą, wlej 3/4 szklanki wody, dopraw do smaku i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dorzuć klopsy i gotuj razem jeszcze 10 minut.
  3. Kalafior podziel na różyczki, włóż do blendera, zmiksuj tak, aby przypominał kaszkę kuskus. Przełóż do miski, podgrzej w kuchence mikrofalowej. Podawaj z klopsami i sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE