Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 sztuki kalafior
- 250 g mięso mielone
- 3 łyżki bułka tarta
- 1 sztuka jajka
- 400 g pomidory
krojone - 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 3 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, połowę bułki tartej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób na jednolitą masę i uformuj z niej klopsiki. Obtocz je w pozostałej bułce tartej i usmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Zdejmij na papierowy ręcznik.
- W garnku rozgrzej pozostały olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodaj pomidory z zalewą, wlej 3/4 szklanki wody, dopraw do smaku i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dorzuć klopsy i gotuj razem jeszcze 10 minut.
- Kalafior podziel na różyczki, włóż do blendera, zmiksuj tak, aby przypominał kaszkę kuskus. Przełóż do miski, podgrzej w kuchence mikrofalowej. Podawaj z klopsami i sosem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia