Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g mięso mielone
wołowe - 2 sztuki cukinia
średnie - 1 sztuka cebula
- 1 sztuka jajka
- 3 łyżki śmietana
- 1/2 łyżeczki mięta
suszona - 1 łyżeczka estragon
- 2 łyżki bułka tarta
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżka olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce. Startą cukinię wymieszaj z mięsem.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną cebulę dodaj do mięsa.
- Do mięsa z cukinią i cebulą wbij jajko, wlej śmietanę i dodaj bułkę tartą, miętę, estragon, sól oraz pieprz. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę.
- Z uzyskanej masy formuj małe kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju przez 4 minuty.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa