Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Klopsiki z orzechami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Znakomicie smakuje z kaszą gryczaną. Wołowina to "wdzięczne" mięso, znakomicie sprawdza się jako klopsiki.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  mielonej wołowiny
  • 4 łyżki  oleju
  • 1 łyżeczka  ziół prowansalskich
  • 1 łyżka  jasnego sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
  • 2 sztuki cebule
  • 3 łyżki  orzechów włoskich
  • 1 szklanka  bulionu warzywnego
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • 1 szczypta  suszonej mięty
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 szczypta  melisy
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso wymieszaj z ziołami prowansalskimi, 1 łyżką oleju oraz sosem sojowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki.
  2. Cebule obierz, posiekaj. W głębokim garnku rozgrzej pozostały olej i usmaż pociętą cebulę. Następnie przełóż ją na talerz, odciskając tłuszcz. Mięsne kulki włóż do rondla.
  3. Mięso zrumień ze wszystkich stron. Orzechy posiekaj i dosyp do garnka. Mięso oraz orzechy przez chwilę podsmaż.
  4. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z bulionem. Następnie dodaj do klopsów z orzechami. Dodaj cebulę, po czym przypraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Duś na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec sos dopraw sokiem z cytryny, miętą oraz melisą.
  5. Przed podaniem klopsiki posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kaszą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 5

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE