Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- pieprz
- sól
- 2 sztuki cebule
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- cukier
- 1 szczypta suszonej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta melisy
- kilka gałązek natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso wymieszaj z ziołami prowansalskimi, 1 łyżką oleju oraz sosem sojowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki.
- Cebule obierz, posiekaj. W głębokim garnku rozgrzej pozostały olej i usmaż pociętą cebulę. Następnie przełóż ją na talerz, odciskając tłuszcz. Mięsne kulki włóż do rondla.
- Mięso zrumień ze wszystkich stron. Orzechy posiekaj i dosyp do garnka. Mięso oraz orzechy przez chwilę podsmaż.
- Koncentrat pomidorowy wymieszaj z bulionem. Następnie dodaj do klopsów z orzechami. Dodaj cebulę, po czym przypraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Duś na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec sos dopraw sokiem z cytryny, miętą oraz melisą.
- Przed podaniem klopsiki posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kaszą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku