Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g mięso mielone
- 2 sztuki cebula
- 2 sztuki jajka
- 1/2 szklanki kapusta biała
posiekana - 1 sztuka kajzerka
- 3 ząbki czosnek
- 5 łyżek olej
do smażenia - 1 puszka pomidory
krojone, bez skórki - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka bazylia
- cukier
do smaku - 1 łyżka oregano
- 1 łyżka papryka (przyprawa)
ostra - 1 sztuka marchew
mała
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na 1 łyżce rozgrzanego oleju podsmaż 1 pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz startą marchewkę. Duś wszystko do miękkości przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Kajzerkę namocz w wodzie.
- Zawartość patelni zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano i bazylią.
- W misce wymieszaj mięso, odciśniętą bułkę, 1 posiekaną cebulę i resztę czosnku, jajka oraz kapustę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj niewielkie kotlety i podsmaż je na rozgrzanym oleju. Wyłóż na ręcznik papierowy i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Zrumienione klopsy zalej sosem pomidorowym. Piecz przez 50 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku