Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Klopsy w sosie pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Klopsy w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Danie można wzbogacić dodając do sosu pokrojone w plasterki pieczarki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mięso mielone
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 sztuki  jajka
  • 1/2 szklanki  kapusta biała
    posiekana
  • 1 sztuka  kajzerka
  • 3 ząbki  czosnek
  • 5 łyżek  olej
    do smażenia
  • 1 puszka  pomidory
    krojone, bez skórki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 2 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka  bazylia
  • cukier
    do smaku
  • 1 łyżka  oregano
  • 1 łyżka  papryka (przyprawa)
    ostra
  • 1 sztuka  marchew
    mała

Sposób przyrządzania:

  1. Na 1 łyżce rozgrzanego oleju podsmaż 1 pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz startą marchewkę. Duś wszystko do miękkości przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Kajzerkę namocz w wodzie.
  2. Zawartość patelni zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano i bazylią.
  3. W misce wymieszaj mięso, odciśniętą bułkę, 1 posiekaną cebulę i resztę czosnku, jajka oraz kapustę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj niewielkie kotlety i podsmaż je na rozgrzanym oleju. Wyłóż na ręcznik papierowy i umieść w naczyniu żaroodpornym.
  4. Zrumienione klopsy zalej sosem pomidorowym. Piecz przez 50 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE