Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g kasza gryczana
- 250 g mięso mielone
- 2 łyżki bułka tarta
- 200 g marchew
- 100 g pietruszka
- 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka pomidory
- 1 sztuka cebula czerwona
- 90 g ser feta
kanapkowo-sałatkowy - 2 łyżki jogurt grecki
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 100 g mix sałat
z rukolą - 2 gałązki natka pietruszki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Mięso wymieszaj z bułką tartą i łyżką oleju. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z masy mięsnej uformuj małe klopsiki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w 180 st. C.
- Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plastry. Cukinię umyj, osusz i również pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Pomidor pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanej łyżce oleju. Na koniec dodaj upieczone klopsiki i odcedzoną kaszę. Wymieszaj i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Posyp pokruszonym serem, oprósz pieprzem i piecz 15 minut w 180 st. C.
- Gotowe danie podawaj z sałatą skropioną olejem i jogurtem greckim wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia