Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g kasza gryczana
250 g mięso mielone
2 łyżki bułka tarta
200 g marchew
100 g pietruszka
1 sztuka cukinia
1 sztuka pomidory
1 sztuka cebula czerwona
90 g ser feta
kanapkowo-sałatkowy2 łyżki jogurt grecki
3 łyżki olej rzepakowy
100 g mix sałat
z rukolą2 gałązki natka pietruszki
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Mięso wymieszaj z bułką tartą i łyżką oleju. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z masy mięsnej uformuj małe klopsiki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w 180 st. C.
- Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plastry. Cukinię umyj, osusz i również pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Pomidor pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanej łyżce oleju. Na koniec dodaj upieczone klopsiki i odcedzoną kaszę. Wymieszaj i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Posyp pokruszonym serem, oprósz pieprzem i piecz 15 minut w 180 st. C.
- Gotowe danie podawaj z sałatą skropioną olejem i jogurtem greckim wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia