Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g mięso mielone
1 sztuka jajka
1 ząbek czosnek
3 łyżki mąka
4 łyżki olej rzepakowy
1 pęczek koperek
200 g śmietana
12%350 g kasza jęczmienna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wyrób jednolitą masę i uformuj z niej pulpeciki.
- Tak przygotowane pulpety panieruj w mące i smaż na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Usmażone pulpety odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Kaszę ugotuj, odcedź. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj 1,5 łyżki mąki i energicznie rozmieszaj. Następnie podlej 1 szklanką wody, dodaj posiekany koperek i dopraw solą. Gotuj przez 5 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i klopsy. Duś na małym ogniu przez 15 minut.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia