Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- sól
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- cynamon
- kardamon
- Klopsy
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 sztuki pomarańczy
- chili w proszku
- sól
- pieprz
- 6-8 sztuk suszonych śliwek
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj sok z pomarańczy, przyprawę do piernika, chili, sól oraz pieprz. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Z przygotowanej masy uformuj 6-8 placuszków, po czym na środku każdego połóż suszoną śliwkę. Brzegi dobrze sklej i uformuj kulkę. Tak przygotowane klopsiki podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Do garnka wlej 500 ml wody. Dodaj sok z pomarańczy i przyprawy. Zagotuj po czym dodaj podsmażone klopsy. Mięso duś jeszcze 15 minut. Gotowe danie podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników