Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kluski śląskie z gulaszem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Gulasz
  • 2 sztuki polędwiczki wieprzowe
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
    Kluski śląskie
  • 1 kg  ziemniaków
  • 1-2 sztuki jajka
  • 60 g  mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 sztuki liścia laurowego

Sposób przyrządzania:

  1. Gulasz: Marchewkę obierz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso opłucz, pokrój w plastry, oprósz solą, obsmaż na rumiano i przełóż do garnka. Dodaj podsmażoną cebulę i marchewkę. Podlej wszystko szklanką wody i duś powoli pod przykryciem. Pod koniec duszenia zagęść sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Dodaj pieprz i liść laurowy, zagotuj.
  2. Kluski śląskie z gulaszem: Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę. Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną oraz sól. Utrzyj wszystko na gładką masę. Z masy formuj w dłoniach kulki, spłaszcz je w środku i zrób palcem wgłębienie. Kluski wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia. Podawaj z gulaszem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE