Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Gulasz
- 2 sztuki polędwiczki wieprzowe
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka marchewka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Kluski śląskie
- 1 kg ziemniaków
- 1-2 sztuki jajka
- 60 g mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo
- sól
- pieprz
- 1/2 sztuki liścia laurowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gulasz: Marchewkę obierz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso opłucz, pokrój w plastry, oprósz solą, obsmaż na rumiano i przełóż do garnka. Dodaj podsmażoną cebulę i marchewkę. Podlej wszystko szklanką wody i duś powoli pod przykryciem. Pod koniec duszenia zagęść sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Dodaj pieprz i liść laurowy, zagotuj.
- Kluski śląskie z gulaszem: Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę. Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną oraz sól. Utrzyj wszystko na gładką masę. Z masy formuj w dłoniach kulki, spłaszcz je w środku i zrób palcem wgłębienie. Kluski wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia. Podawaj z gulaszem.
Źródło przepisu: Moja kuchnia