Dzisiaj jest: Czwartek, 10.10.2024 Imieniny: Pauliny i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kluski śląskie z gulaszem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kluski śląskie z gulaszem można przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaki
  • 2 sztuki  jajka
  • 4 łyżki  mąka ziemniaczana
  • sól
    do smaku
    Gulasz:
  • 700 g  łopatka wieprzowa
  • 2 sztuki  cebula
    duża
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  smalec
  • 1 szklanka  bulion
  • 1 łyżka  przecier pomidorowy
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, gotuj w osolonym wrzątku przez 20 minut. Odcedź, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków wbij jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną, oprósz solą i zagnieć ciasto.
  2. Z powstałego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszcz i w każdej zrób palcem wgłębienie.
  3. Mięso na gulasz pokrój w kostkę. Cebule oraz czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym smalcu. Następnie dodaj mięso, podsmaż. Podlej składniki bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Dodaj listek laurowy, oprósz papryką, solą oraz pieprzem. Duś na małym ogniu przez 45 minut.
  4. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek, zamieszaj i przykryj. Gdy wypłyną, gotuj przez 3 minuty, po czym wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z gulaszem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pierogi i kluski


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE