Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg ziemniaki
2 sztuki jajka
4 łyżki mąka ziemniaczana
sól
do smaku
- Gulasz:
700 g łopatka wieprzowa
2 sztuki cebula
duża1 ząbek czosnek
2 łyżki smalec
1 szklanka bulion
1 łyżka przecier pomidorowy
1 sztuka liście laurowe
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, gotuj w osolonym wrzątku przez 20 minut. Odcedź, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków wbij jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną, oprósz solą i zagnieć ciasto.
- Z powstałego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszcz i w każdej zrób palcem wgłębienie.
- Mięso na gulasz pokrój w kostkę. Cebule oraz czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym smalcu. Następnie dodaj mięso, podsmaż. Podlej składniki bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Dodaj listek laurowy, oprósz papryką, solą oraz pieprzem. Duś na małym ogniu przez 45 minut.
- Kluski wrzucaj na osolony wrzątek, zamieszaj i przykryj. Gdy wypłyną, gotuj przez 3 minuty, po czym wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z gulaszem.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski