Dzisiaj jest: Niedziela, 12.07.2020 Imieniny: Jana i Gwalberta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kluski śląskie z pulpecikami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Kluski
  • 1 kg  ziemniaków
  • 200 g  mąki ziemniaczanej
  • 50 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
    Pulpety
  • 1/2 kg  mięsa mielonego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka czerstwa kajzerka
  • pieprz
  • 1 sztuka szkl. mleka
  • sól
  • 1 łyżka  masła
  • 1 sztuka jajko
  • mąka
  • olej
  • sos pieczeniowy

Sposób przyrządzania:

  1. Kluski: Ziemniaki ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Przestudź, a następnie dodaj mąkę oraz jajka i zagnieć ciasto. Z masy formuj małe okrągłe kluseczki z wgłębieniem w środku. Gotuj je w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.
  2. Pulpety: Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj cebulę do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób gładką masę i formuj z niej pulpeciki. Obtocz je w mące, obsmaż na rozgrzanym oleju na rumiano. Następnie podlej pulpety sosem pieczeniowym i duś przez 10 minut. Pod koniec gotowania zagęść sos mąką rozrobioną w wodzie.
  3. Kluski śląskie podawaj z pulpecikami i surówką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE