Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Kluski
1 kg ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
1 sztuka jajko
- Pulpety
1/2 kg mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
1 sztuka cebula
1 sztuka czerstwa kajzerka
pieprz
1 sztuka szkl. mleka
sól
1 łyżka masła
1 sztuka jajko
mąka
olej
sos pieczeniowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kluski: Ziemniaki ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Przestudź, a następnie dodaj mąkę oraz jajka i zagnieć ciasto. Z masy formuj małe okrągłe kluseczki z wgłębieniem w środku. Gotuj je w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.
- Pulpety: Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj cebulę do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób gładką masę i formuj z niej pulpeciki. Obtocz je w mące, obsmaż na rozgrzanym oleju na rumiano. Następnie podlej pulpety sosem pieczeniowym i duś przez 10 minut. Pod koniec gotowania zagęść sos mąką rozrobioną w wodzie.
- Kluski śląskie podawaj z pulpecikami i surówką.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka