Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- Kluski śląskie
- 1 kg ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)
- mąka ziemniaczana
- 1 sztuka jajko
- sól
- Farsz ziemniaczano-pasztetowy
- 20 dag pasztetu
- 2 łyżki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- sól
- pieprz
- Dodatkowo;
- tłuszcz z cebulką
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Pasztet wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Kluski: Ziemniaki ugnieć ręką w misce, a następnie podziel na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjmij, a w ich miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko, sól i odłożone wcześniej ziemniaki. Zagnieć ciasto.
- Nabieraj po czubatej łyżce ciasta, spłaszczaj, a na środek kładź łyżeczkę farszu. Formuj kulki.
- Kluski wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 7-10 minut. Podawaj polane tłuszczem z cebulką.
Źródło przepisu: przyślij przepis!