Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 300 g wędzonego boczku
- 2 kg ziemniaków
- 200 g chudego twarogu
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6-8 łyżek mąki pszennej
- 2 sztuki jajka
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce (jak na placki ziemniaczane). Odsącz sok z ziemniaków. Dodaj sól, 2 jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wyrób wszystko na gładką masę.
- W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć łyżką porcję ciasta, jeżeli będzie się rozpadać, dodaj jeszcze trochę mąki i ponownie wymieszaj.
- W czasie gotowania klusek, podsmaż na patelni boczek pokrojony w paski. Twaróg rozgnieć widelcem.
- Gotowe kluski wykładaj łyżką cedzakową do miski. Polewaj je tłuszczem z kawałkami boczku i posyp rozgniecionym twarogiem. Całość wymieszaj.
Źródło przepisu: przyślij przepis!