Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Knedle z farszem mięsno-paprykowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Knedle z farszem mięsno-paprykowym to przepis na smaczny, domowy obiad.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaki
    ugotowane
  • 250 g  mąka
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana
  • 1 sztuka  jajka
  • 300 g  mięso mielone
    wieprzowe
  • 1/2 sztuki  papryka zielona
  • 1/2 sztuki  papryka czerwona
  • 1/2 sztuki  papryka żółta
  • 2 łyżki  oliwa
  • papryka (przyprawa)
    ostra, mielona, do smaku
  • papryka (przyprawa)
    słodka, mielona, do smaku
  • 100 g  boczek wędzony
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • majeranek
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso przełóż do miski. Dopraw solą i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Papryki pokrój w kostkę i dodaj do smażącego się mięsa. Dopraw wszystko solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem. Podsmażone mięso zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.
  2. Ugotowane, schłodzone ziemniaki zmiel w maszynce. Dodaj obie mąki i wbij jajko. Wyrób elastyczne ciasto. Z masy uformuj kulki. Każdą lekko spłaszcz i wyłóż na nią porcję masy. Sklej brzegi ciasta i uformuj knedle.
  3. Knedle gotuj przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonym wrzątku. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Chrupiącym boczkiem udekoruj gotowe knedle.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 2

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE