Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaki
ugotowane - 250 g mąka
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 sztuka jajka
- 300 g mięso mielone
wieprzowe - 1/2 sztuki papryka zielona
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1/2 sztuki papryka żółta
- 2 łyżki oliwa
- papryka (przyprawa)
ostra, mielona, do smaku - papryka (przyprawa)
słodka, mielona, do smaku - 100 g boczek wędzony
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - majeranek
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski. Dopraw solą i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Papryki pokrój w kostkę i dodaj do smażącego się mięsa. Dopraw wszystko solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem. Podsmażone mięso zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.
- Ugotowane, schłodzone ziemniaki zmiel w maszynce. Dodaj obie mąki i wbij jajko. Wyrób elastyczne ciasto. Z masy uformuj kulki. Każdą lekko spłaszcz i wyłóż na nią porcję masy. Sklej brzegi ciasta i uformuj knedle.
- Knedle gotuj przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonym wrzątku. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Chrupiącym boczkiem udekoruj gotowe knedle.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku