Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 sztuka mała pierś z kurczaka
- 1 kg pokrojonej dyni
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka puszka ciecierzycy
- 500 ml koncentratu pomidorowego
- 2 sztuki pomidory
- 4 sztuki posiekane ząbki czosnku
- 2 sztuki posiekane papryczki chili
- suszony tymianek
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw słodką papryką, solą oraz szczyptą pieprzu. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i razem z papryczką chili drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju i przesmaż na nim cebulę. Następnie dodaj dynię, chili oraz czosnek. Smaż wszystko przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, tymianek, sól oraz pieprz. Zagotuj.
- Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż kurczaka i dodaj do gotującej się dyni. Duś wszystko jeszcze 20 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka