Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g zmielonej wołowiny lub jagnięciny
1 szklanka drobno mielonej bułki tartej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonego kminu (czarnuszki)
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonej mięty
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 sztuka jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymieszaj w misce zmielone mięso z jajkiem, następnie dodaj bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać
- Dodaj zioła, przyprawy, sprasowany czosnek i natkę pietruszki.wszystko dokładnie wymieszaj, aby osiągnąć właściwą konsystencję.
- Formuj ręcznie zwilżonymi rękami zraziki (prostokąty).
- Wstaw zraziki co najmniej na pół godziny do godziny, aby przeszły ziołami i przyprawami.
- Rozgrzej oliwę na patelni i smaż zraziki aż będą dokładnie wysmażone z obydwu stron.
- Podawaj na gorąco polane sosem tahini (sos sezamowy) z ryżem lub w picie.