Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kofty w sosie pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  mięsa mielonego
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 2 sztuki pomidory
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  oleju rzepakowego
  • 400 ml  przecieru pomidorowego
  • 200 g  ryżu
  • 150 g  jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka  ostrej papryki
  • 2 łyżeczki  przyprawy kebab-gyros
  • 2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso przełóż do miski. Dopraw solą, pieprzem, mieszanką kebab-gyros, szczyptą ostrej papryki oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj jajko, mąkę i wyrób na jednolitą masę. Z masy miesnej formuj nieduże klopsy.
  2. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski. Cebule obierz, pokrój w piórka. Pomidory umyj, osusz, pokrój w kostkę. Pozostały czosnek posiekaj.
  3. W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz paprykę. Następnie dodaj mięsne kulki, a gdy się przyrumienią dodaj kawałki pomidorów. Dopraw ostrą papryką, przyprawą do kebabu. Wlej przecier i 125 ml wody. Gotuj wszystko przez 30 minut. Przed podaniem posyp posiekaną papryką.
  4. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Jogurt dopraw ostrą papryką, podaj jako dodatek do sosu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE