Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g mięsa mielonego
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 sztuka czerwona papryka
- 2 sztuki pomidory
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 200 g ryżu
- 150 g jogurtu typu greckiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- 2 sztuki gałązki natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski. Dopraw solą, pieprzem, mieszanką kebab-gyros, szczyptą ostrej papryki oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj jajko, mąkę i wyrób na jednolitą masę. Z masy miesnej formuj nieduże klopsy.
- Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski. Cebule obierz, pokrój w piórka. Pomidory umyj, osusz, pokrój w kostkę. Pozostały czosnek posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz paprykę. Następnie dodaj mięsne kulki, a gdy się przyrumienią dodaj kawałki pomidorów. Dopraw ostrą papryką, przyprawą do kebabu. Wlej przecier i 125 ml wody. Gotuj wszystko przez 30 minut. Przed podaniem posyp posiekaną papryką.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Jogurt dopraw ostrą papryką, podaj jako dodatek do sosu.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia