Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 sztuka cebula
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka żółta papryka
1 sztuka zielona papryka
2 ząbki czosnku
50 dag dojrzałych pomidorów
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
2 sztuki wiejskie kiełbasy
3 sztuki jajka
2 łyżki smalcu
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej smalec, a następnie podsmaż na nim cebulę. Dodaj czosnek i wsyp słodką mieloną paprykę, aby cebula nabrała różowej barwy. Podsmaż i odstaw na bok.
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Papryki dołóż do cebuli razem z przecierem, ponownie postaw na palniku. Duś wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem przez 12 minut.
- Pomidory sparz, ostudź, obierz ze skórki, a następnie pokrój na kawałki i wraz z pokrojonymi kiełbasami dorzuć do papryk. Dolej 2 łyżki oleju. Wszystko razem duś do momentu, aż papryka będzie miękka.
- Leczo dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś jeszcze 5 minut. Następnie wbij jajka. Duś przez kolejne 3 minuty, ciągle mieszając. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Smacznego!