Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 2.5 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- olej
- 1/2 sztuki słoika marynowanej papryki
- 1 sztuka cebula
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 4 sztuki pomidory
- pieprz
- 1 sztuka podwójna pierś z kurczaka
- 2 sztuki marchewki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę z czosnkiem obierz i drobno posiekaj. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mięso, oprósz je solą oraz pieprzem i wymieszaj. Smaż wszystko przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Marchewki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do smażącego się kurczaka. Następnie podlej wszystko 1/2 szklanki bulionu i duś do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz papryki i odsączony czosnek.
- W oddzielnym garnku zagotuj 2 szklanki bulionu, po czym wsyp do niego ryż. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Wymieszaj z mięsem i warzywami. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!