Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g ziemniaki
150 g mąka
+2 łyżki do podsypania
1 sztuka jajka
1 sztuka cebula
200 g pieczarki
180 g kiełbasa śląska
4 gałązki natka pietruszki
125 g ser mozzarella
2 łyżki olej rzepakowy
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i zagnieć ciasto. Z powstałego ciasta uformuj wałeczki i pokrój je w ukośne kluski. Tak przygotowane kopytka wrzucaj na osolony wrzątek, ugotuj.
- Cebulę obierz, posiekaj. Kiełbasę pokrój na plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kiełbasę z cebulą. Następnie dodaj pieczarki, a gdy się zrumienią dorzuć kopytka, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Przełóż danie do naczynia żaroodpornego i posyp porwaną mozzarellą. Całość piecz 10 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!