Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g ziemniaki
- 150 g mąka
+2 łyżki do podsypania - 1 sztuka jajka
- 1 sztuka cebula
- 200 g pieczarki
- 180 g kiełbasa śląska
- 4 gałązki natka pietruszki
- 125 g ser mozzarella
- 2 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i zagnieć ciasto. Z powstałego ciasta uformuj wałeczki i pokrój je w ukośne kluski. Tak przygotowane kopytka wrzucaj na osolony wrzątek, ugotuj.
- Cebulę obierz, posiekaj. Kiełbasę pokrój na plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kiełbasę z cebulą. Następnie dodaj pieczarki, a gdy się zrumienią dorzuć kopytka, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Przełóż danie do naczynia żaroodpornego i posyp porwaną mozzarellą. Całość piecz 10 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia