Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 4 sztuki udka kurczaka
- 1 sztuka cebula
- 1/2 sztuki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 16 sztuk czarnych oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie osusz i każde udko przekrój na pół. 1/2 cytryny potnij w ćwiartki i dokładnie natrzyj nimi mięso.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek i smaż przez 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Do garnka dodaj kawałki kurczaka i podsmażaj przez 10 minut, aż się zrumienią z każdej strony. Podlej winem, po czym dodaj pokrojone pomidory, cukier oraz wszystkie przyprawy.
- Całość zagotuj, przykryj i duś na małym ogniu przez 45 minut. Kurczak powinien być miękki i odchodzić od kości. 10 minut przez końcem gotowania do garnka dosyp czarne oliwki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku