Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
500 g mięsa wołowego
3 sztuki cebule
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso zmiel z dodatkiem dwóch cebul i czosnku. Do powstałej masy dodaj jedną posiekaną cebulę, słodką i ostrą paprykę, kolendrę oraz majeranek. Wyrób wszystko na jednolitą masę, włóż do miski i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Po wyjęciu zostaw mięso na 10 minut w temperaturze pokojowej. Następnie formuj z masy mięsnej podłużne kiełbaski wokół patyczków do szaszłyków (patyczki namocz wcześniej na 30 minut w zimnej wodzie).
- Gotowe kotleciki posmaruj olejem, połóż na ruszcie piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia