Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kotleciki faszerowane grzybami i wątróbką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kotleciki faszerowane grzybami i wątróbką świetnie uzupełni sos grzybowy lub myśliwski.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Farsz:
  • 200 g  grzyby
    świeże lub mrożone, najlepiej leśne
  • 200 g  wątróbka
  • 4 łyżki  masło
  • 1 łyżka  sok z cytryny
    Dodatkowo:
  • 5 sztuk  ziemniaki
  • 3 łyżki  olej
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 2 łyżki  mąka pszenna
  • 3 łyżki  bułka tarta
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  natka pietruszki
    posiekana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Grzyby oczyść, umyj i ugotuj. Na rozgrzanym maśle usmaż pokrojoną na niewielkie kawałki wątróbkę i pokrojone grzyby. Do wątróbki i grzybów dodaj sok z cytryny, pieprz oraz sól i wymieszaj.
  2. Kotleciki: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i zmiel. Cebulę obierz i razem z pietruszką drobno posiekaj. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju i wymieszaj z ziemniakami. Masę dopraw do smaku solą, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  3. Z masy uformuj wałek. Pokrój go na kawałki i formuj z nich placuszki. Na placki połóż ostudzony farsz, zlep brzegi i nadaj pierożkom owalny kształt. Obtocz je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smaż na patelni z dwóch stron na rumiano.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE