Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Farsz:
- 200 g grzyby
świeże lub mrożone, najlepiej leśne - 200 g wątróbka
- 4 łyżki masło
- 1 łyżka sok z cytryny
- Dodatkowo:
- 5 sztuk ziemniaki
- 3 łyżki olej
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 2 łyżki mąka pszenna
- 3 łyżki bułka tarta
- 1 sztuka jajka
- 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Grzyby oczyść, umyj i ugotuj. Na rozgrzanym maśle usmaż pokrojoną na niewielkie kawałki wątróbkę i pokrojone grzyby. Do wątróbki i grzybów dodaj sok z cytryny, pieprz oraz sól i wymieszaj.
- Kotleciki: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i zmiel. Cebulę obierz i razem z pietruszką drobno posiekaj. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju i wymieszaj z ziemniakami. Masę dopraw do smaku solą, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Z masy uformuj wałek. Pokrój go na kawałki i formuj z nich placuszki. Na placki połóż ostudzony farsz, zlep brzegi i nadaj pierożkom owalny kształt. Obtocz je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smaż na patelni z dwóch stron na rumiano.
Źródło przepisu: Moja kuchnia