Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Farsz:
200 g grzyby
świeże lub mrożone, najlepiej leśne200 g wątróbka
4 łyżki masło
1 łyżka sok z cytryny
- Dodatkowo:
5 sztuk ziemniaki
3 łyżki olej
1 sztuka cebula
2 sztuki żółtko z jajka
2 łyżki mąka pszenna
3 łyżki bułka tarta
1 sztuka jajka
2 łyżki natka pietruszki
posiekanasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Grzyby oczyść, umyj i ugotuj. Na rozgrzanym maśle usmaż pokrojoną na niewielkie kawałki wątróbkę i pokrojone grzyby. Do wątróbki i grzybów dodaj sok z cytryny, pieprz oraz sól i wymieszaj.
- Kotleciki: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i zmiel. Cebulę obierz i razem z pietruszką drobno posiekaj. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju i wymieszaj z ziemniakami. Masę dopraw do smaku solą, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Z masy uformuj wałek. Pokrój go na kawałki i formuj z nich placuszki. Na placki połóż ostudzony farsz, zlep brzegi i nadaj pierożkom owalny kształt. Obtocz je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smaż na patelni z dwóch stron na rumiano.
Źródło przepisu: Moja kuchnia